BUČINA ULJA 

Postoji nekoliko varijanti bučinog ulja dobivenog iz sjemenki buča golica

• 100% BUČINO ULJE HLADNO PREŠANO 

• 100% BUČINO ULJE TOPLO PREŠANO

• MIJEŠANO BUČINO ULJE ( bučino ulje +suncokretovo ulje )

Bučino ulje dobiva se od sjemenki, odnosno koštica ploda buče. Za proizvodnju ovog ulja koriste se buče čije koštice nemaju ljuske, tzv. golice. 

Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine te važne nezasićene masne kiseline, linolnu (omega-6) i oleinsku (omega-9) kiselinu. 

Obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B.

Osim što je izuzetno priznato u kulinarstvu kao prirodan, zdrav i ukusan proizvod, bučino ulje zahvaljujući bogatstvu nutritivnih ljekovitih spojeva smatra se jednim od najcjenjenijih prirodnih lijekova.

Neka od ljekovitih svojstava bučinog ulja: stimulira rad bubrega, liječi bolesti prostate,pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja,potiče obnovu eritrocita,jača imunološki sustav, eliminira bolove u zglobovima, blagotvorno utječe na zdravlje kože i kose, pozitivno djeluje na vid, ublažava stres i podiže raspoloženje, pospješuje pamćenje …

Ovu dragocjenu namirnicu preporučljivo je konzumirati u prirodnom obliku jer termičkom obradom gubi značajan dio hranjivih vrijednosti. 

U tehnologiji proizvodnje bučinog ulja koriste se različiti postupci koji u konačnici određuju njegovu kvalitetu, ali i cijenu.

Najkvalitetnije i najcjenjenije je bučino ulje dobiveno postupkom hladnog prešanja

Riječ je o složenom i sporom postupku proizvodnje zbog čega je tržišna cijena proizvedenog ulja viša no zato je kvaliteta neupitna, jer je hladnim prešanjem očuvana sva vrijednost sakrivena u bučinim sjemenkama. Takvo ulje  preporučuju uzimanje jedne žličice ujutro na tašte . 

Toplinski postupak proizvodnje je nešto jednostavniji i takva ulja koristimo  u kulinarstvu.  Svojim izuzetnim orašastim okusom daje posebnu i specifičnu aromu mnogim jelima i osigurava bogatstvo hranjivih sastojaka.

Savršeno obogaćuje razne specijalitete, ali i sasvim jednostavna i uobičajena jela. Izvrsno je u salatama, umacima, varivima i jelima s povrćem. 

Često dolazi u kombinaciji sa suncokretovim uljem.

Stoga prilikom kupnje obratite pažnju na deklaraciju proizvoda kako bi uvijek kupili ono što želite. 

 BUČINE sjemenke izdašna su i izuzetno zdrava hrana. Osim kalorijske vrijednosti (zbog značajnog prisustva ulja) te su sjemenke poznate po sadržaju nekih minerala (mangan, selen, željezo, magnezij, cink), vitaminima (E, D, A, C i skupine B) i zaštitnih tvari (antioksidansa),

Skip to content