Orah je nevjerojatan izvor vrijednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne
masne kiseline, željezo, kalcij, magnezij, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i
K. Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje. Redovito
konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti. Orasi sadrže velike
količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi
samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca. Alfa-linolenska
kiselina štiti od upale i ovapnjenja krvnih žila, smanjuje rizik od srčanog udara i
normalizira krvni tlak.  Konzumiranje oraha smanjuje LDL kolesterol i povećava
razinu dobrog kolesterola .Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiupalnih
tvari. Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u
održavanju normalne razine inzulina u krvi. U orasima nalazi se velik broj
fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i
karotenoidi – sve ove tvari služe kao antioksidansi. Ovi spojevi mogu pomoći vašem
tijelu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala. Visoke količine omega-
3 masnih kiselina u orahu čine ga izvrsnom hranom za mozak.  Poznato je da
omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alzheimerove
bolesti. Vitamin E pronađen u orasima također je veoma dobar za kožu. Orahe
možete konzumirati samostalno, dodati ih u jela od voća ili povrća, dresinge, umake,
sladolede, kolače.

Skip to content