Lješnjak spada u skupinu orašastih plodova i zahvaljujući svojoj velikoj popularnosti
diljem svijeta zastupljen je u mnogim receptima i proizvodima.
Kao i ostali orašasti plodovi, lješnjaci su bogati hranjivim tvarima i imaju visok sadržaj
proteina, masti, vitamina i minerala.
Sadrže veliku količinu hranjivih sastojaka, također sadrže visoke količine vitamina B6,
fosfora, kalija i cinka. Bogat izvor vitamina i minerala poput vitamina E, mangana i bakra. Uz
to, imaju visok sadržaj omega-6 i omega-9 masnih kiselina.
Sadrže značajne količine antioksidanata koji štite tijelo od stresa. Najbolje je jesti
lješnjake cijele i nepečene kako biste osigurali najveću koncentraciju antioksidanata.
Lješnjaci mogu povećati oksidacijsku sposobnost i smanjiti razinu lipida u krvi, što
može pomoći smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Lješnjaci se mogu uključiti u prehranu kao zdrava grickalica ili kao sastojak u mnogim
jelima.
Lješnjak je u ekološkoj proizvodnji te ima ekološki certifikat.