LANENE SJEMENKE se najčešće jedu za zdravi doručak, ali se mogu koristiti umiješane u kruhu, kolačima. Jedna od boljih kombinacija su lanene sjemenke s jogurtom za doručak jer na taj način one postaju emulzija i lakše se probavljaju u tijelu, a i ono će lakše iskoristiti njihova nutritivna svojstva. Mogu se koristiti cijele ali se mogu i samljeti i tako stavljati u smjese za peciva. Mogu se dodavati raznim jelima, umacima, salatama i juhama…
Osim zdravih masnih kiselina, u lanenim sjemenkama nalaze se vitamin B1, vitamin B2, vitamin C i vitamin E , razni minerali – kalcij, selen, bakar, željezo, cink, magnezij karoten, natrij, fosfor i kalij.
U njima se također nalazi velika količina topivih vlakana i lignin koji je ujedno i snažan antioksidans a prisutan je u lanenim sjemenkama u velikoj količini.
Radi svih svojstava odlične su za cijeli organizam. Pomažu kod bora, srca, žila, mozga i cijelog tjelesnog sustava.
LANENO ULJE dobiveno procesom hladnog prešanja sjemenki lana zadržava sve prirodne sastojke
Ulje lana je osjetljivo na svjetlost i temperaturu te sklono oksidaciji. Laneno ulje je potrebno čuvati na tamnom i hladnom mjestu te nakon otvaranja potrošiti u roku 3-4 tjedna.
Hladno prešano laneno ulje je značajno jer u svom sastavu sadrži antiokisadnse, polinezasićene masne kiseline te α-linolensku masnu kiselinu koja se u organizmu konvertira u omega-3 masne kiseline koje imaju protuupalno djelovanje. Dio osoba neće imati dobrobiti od lanenog ulja po pitanju omega-3 masnih kiselina, pa njima svakako radije preporučujem omega-3 masne kiseline iz riba kako bi imali terapijski učinak.
U prehrani se laneno ulje koristi samo termički neobrađeno jer izlaganjem visokoj temperaturi gubi ljekovita svojstva. Bitno je da se upotrebljava svježe laneno ulje, kvalitetno skladišteno (u tamnoj zatvorenoj bočici na hladnom mjestu) kako ne bi oksidiralo i proizvelo spojeve koji nisu pogodni za organizam.
Može koristiti kao odličan izvor masnoća u sirovom obliku na način da se jednostavno prelije preko gotovog jela, poput salata, žitarica, kvalitetnog mesa, može se dodati kao masna faza u izradi majoneze i različitih umaka koji se ne obrađuju termički ili ga dodamo u juhu nakon završetka kuhanja.
Kod osoba koje imaju problema s radom metabolizma, može biti korisno laneno ulje za probavu. Laneno ulje će pomoći ubrzati i olakšati proces probavljanja hrane.
Potrebno ga je postupno uzimati povećavajući dozu. Preporučena dnevna doza unosa je od 1 do 3 velike žlice.
Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju su blagotvorne za kožu. Crvenilo, osip kod ekcema, psorijaze često reagiraju na njihovo antiupalno djelovanje i umirujuća svojstva.
Laneno ulje se koristi za njegu kose, a pomaže i u održavanju zdravlja noktiju. Omega-3 masne kiseline u lanenom ulju doprinose zdravom rastu kose. Isto tako, esencijalne masne kiseline u ulju će dobro djelovati na suhe i lomljive nokte te će ih zaštiti od pucanja ili listanja.