Ječam je jednogodišnja biljka iz porodice trava. Jednogodišnja je zeljasta biljka visoka do jedan metar, koja raste po poljima na kojima se sadi. Upotrebljava se u prehrani, kao krmivo i u pivarstvu. Također je ljekovita.
Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi ,zdrava je i jeftina zamjena za kavu a ječmeni slad je odlična zamjena za šećer.
Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija, kvasa, kavovina, stočne hrane i dr. i zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica.
U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije, obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola ) . Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), a od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo , fosfor, kobalt, fluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana.