Heljdine sjemenke su po veličini slične sjemenkama pšenice, ali posjeduju jedinstvenu trokutastu formu. Heljda često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša, a kako ne sadrži gluten, osobe koje su na njega alergične uvijek ju uvrštavaju u svoj jelovnik.

Ipak, svi bi ju trebali ugostiti u svojoj kuhinji…

Bogata je dijetalnim vlaknima i sadrži osam esencijalnih aminokiselina. Bogata je i mineralima – sadrži fosfor, magnezij, željezo, cink, bakar i mangan te smanjuje razinu šećera u krvi pa je povoljna za dijabetičare. Otkriveno je da heljda smanjuje visoki tlak i kolesterol te da održava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Bjelančevine heljde specifičnog su aminokiselinskog sastava zahvaljujući kojem doprinose snižavanju koncentracije kolesterola u krvi i normalizaciji visokog krvnog tlaka. Osim toga, djeluju poput prehrambenih vlakana. Pomažu rad crijeva, sprječavaju zatvor stolice te sudjeluju u smanjenju prekomjerne, odnosno održavanju primjerene tjelesne mase.

Danas su dostupni različiti proizvodi od heljde. Za početak, možete početi pripremati heljdinu tjesteninu, da se naviknete na okus. Po principu, što je tjestenina tamnija, veći udio heljde sadrži.

Ako pravite domaći kruh ili peciva, za početak možete dodati nekoliko žlica heljdinog brašna, kojim ćete postići jedinstven okus i boju kruha/peciva. I da, obavezno napravite palačinke od heljdinog brašna. Na popis proizvoda od heljde smjestio se i griz. Fantastična namirnica uz pomoć vrućeg mlijeka brzo postaje super slastica i zdravi doručak.

Naravno, omiljeni heljdin proizvod je oljušteno zrno heljde. Kuhaju se na isti način, kao i riža, te se tako i pripremaju.

Najčešće se heljda priprema kao kaša koja je izvrsna za doručak, ili kao prilog jelima od povrća – fino se kombinira sa zelenim lisnatim i korjenastim povrćem. Dodaje se i u juhe, popečke, vege kobasice, a može poslužiti kao nadjev u sarmi umjesto riže.

Skip to content